Sint Lucas is in 1880 opgericht door studenten van de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en behoort tot de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland. Het werd opgericht op advies van August Allebé en Barend Wijnveldom (beiden verbonden aan de Akademie) om de vriendschap onder die leerlingen te bevorderen. Bekende leden van de vereniging waren onder meer Jan Toorop, Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Willem Witsen. In tegenstelling tot Arte et Amitiae ging het het er wat losser en vrijer aan toe en werden oude schilderswetten makkelijker losgelaten en was er dus meer ruimte voor vernieuwende kunst.
Sint Lucas was de eerste vereniging waar vrouwelijke kunstenaars wèl lid mochten worden en dat kan nog steeds. De bekende Amsterdamse Joffers Thérèse Schwartze, Jeanne Bieruma Oosting en Charley Toorop waren bijvoorbeeld lid.
Van 1908 tot 1948 was koningin Wilhelmina beschermvrouwe. Het affiche wat Sluijters maakte heeft grote kleurvlakken en felle onnatuurlijke kleuren om een statement te maken voor de avantgardistische kunst die St. Lucas toonde.
Tot 1990 vonden jaarlijks exposities plaats in het Stedelijk Museum te Amsterdam toen er een conflict ontstond tussen bestuur en het museumbestuur. Nu exposeert de vereniging op verschillende locaties in en rond Amsterdam. Andere min of meer bekende leden waren Floris Arntzenius, Jacobus van Looy, Harm Jan Weijns, Arnout Colnot, David Schulman, Jan Korthals, Dirk Filarski, Martin Monnickendam en Jo Koster. Momenteel heeft de verenging zo'n 50 leden en houdt in het weekend van 14 tot en met 16 april 2023 een expositie in het (S)maakkwartier in een voormalige kerk aan de Boshuizenstraat met 17 hedendaagse kunstenaars.