website

Cross Bridge door Fauvist Derain

Schilderijen van Matisse en Vlaminck en Derain werden tentoongesteld in Salon D'automne in 1905 in de kamer die cage aux fauve. Dit was de inspiratie en naamgever van een nieuwe stroming binnen het Expressionisme: het Fauvisme. Ook hierin wordt het uitdrukken van het gevoel meer op de voorgrond. Kleur wordt belangrijker dan de lijn. De groep werkte maar kort samen maar de invloed op latere stromingen en het kleurgebruik had grote invloed op latere stromingen. Ze werden zelf weer beïnvloed door de werken van Paul Gauguin.

De fauvisten zagen af van perspectief perspectivische dieptewerking. Ze kozen een kleurenpalet dat vooral door het onderwerpen werd bepaald. Impressionisten hadden kleur benut om breking en weerkaatsing van het licht weer te geven. Kleur zorgde bij de fauvisten voor de compositorische ordening. Toen Paul Cézanne als kunstschilder rond 1908 doorbrak gingen de meeste fauvisten in zijn stijl schilderen.

Charing Cross Bridge is een meesterwerk uit de fauvistische periode van Derain uit 1906. De details zijn neo impressionistisch uitgewerkt en contrasteren met de grote vlakken die de gebouwen en de straat weergeven. Derain reisde naar London in de voetsporen van Monet die ook net een serie schilderijen rond de Thames had gemaakt. Het werk hangt in het Musee D'Orsay in Parijs. En net als de titel is dit kunstwerk een brug tussen het impressionisme en het expressionisme en zelfs het kubisme. 

Dat museum is een van onze favoriete musea omdat juist daar de werken hangen die ons zo fascineren en inspireren. Het zijn werken die de verbeelding laten werken zonder losgezongen te zijn van de werkelijkheid. Het museum hangt vol met ingetogen maar toch heel kleurrijke werken die altijd bij ons zullen passen. Dit werk van Derain is een van onze favorieten.  Het hangt momenteel in het museum naast het een werk van Van Goch en Vlaminck. 

Hospital in Saint-Remy.jpg